9 ok, amiért a nyelvtanulás boldogabbá teszi az életedet 

 

  1. A fejlődés boldoggá tesz

 Ha az ember elmondhatja magáról, hogy valamit megtanult, tehát jobbnak és többnek érzi magát, mint tegnap vagy tegnapelőtt, akkor az feltétlenül gazdagítja lelki életét. Hiszen a boldogság egyik legfontosabb kritériuma a folyamatos fejlődés.

A nyelvtanulás lehetővé teszi, hogy elkönyvelhess olyan kisebb sikereket, mint hogy megint megtanultál egy új szót, le tudsz írni egy tökéletes mondatot, vagy jól meg tudod oldani a házi feladatod. Ugyanakkor a fejlődés soha nem áll meg, és egy napon azon kapod magad, hogy sikeresen megértesz egy mozifilmet, feszengés nélkül kommunikálsz az adott idegen nyelven, vagy gondolkodás nélkül írsz levelet.

Ilyenkor az ember önbecsülése is automatikusan megemelkedik, ami a boldogság fontos tényezője!

  1. Frissen tartja és fejleszti az agyat

 Számos kutatás bizonyítja, hogy a nyelvtanulás még idősebb korban is nagyon hasznos, ugyanis olyan idegpályákat ingerel, melyek használatával javul a memória. Ha belegondolunk, ez teljesen logikus, hiszen a nyelvtanuláshoz rengeteg féle készségre van szükség.

Először is memóriára a szavak és szabályok észben tartásához. Azután a nyelvtani szabályok helyes alkalmazása logikát és kombinációs készséget igényel. Úgyhogy biztos lehetsz benne, hogy a nyelvtanulás agyad egészségéhez is hozzájárul!

  1. A továbbtanuláshoz és a karrierhez elengedhetetlen

 Ez ma már tény, nincs rajta mit szépíteni. Ebből következik, hogy az életben való sikeredhez is szorosan hozzátartozik. Ha nincsenek külfölddel kapcsolatos terveid, a legtöbb szakma esetén akkor is nagyon fontos minimum egy, de inkább két idegen nyelven beszélni.

Azt pedig nem láthatod, mit hoz számodra a jövő: előfordulhat, hogy külföldre szólít az élet, és akkor vitathatatlan az idegen nyelv jelentősége.

  1. Élvezhetőbbé, teljesebbé teszi az utazást

 Ha van lehetőséged kikapcsolódás céljából külföldre utazni, egyszerűen ég és föld a különbség aközött, hogy beszéled az adott ország nyelvét (esetleg egy köztes kommunikációs nyelvet), vagy sem.

Sokkal magabiztosabban, önállóban tudsz kommunikálni, ügyet intézni, és vészhelyzet esetén nem esel olyan könnyen pánikba.

Arról ne is beszéljünk, hogy a nyelv birtokában olyan információkhoz juthatsz, mellyel olcsóbban, könnyebben foglalhatsz szállást, ehetsz vagy vásárolhatsz az adott országban.

  1. Hobbijaidat új szintre emeli

 Bármely idegen nyelv, de főként az angol esetén érvényes, hogy hobbijaiddal kapcsolatban információk végtelen tárházához juthatsz az interneten.

Gyakran előfordul, hogy a számodra szükséges információt olyan szakkönyvben vagy szaklapban találod, mely magyarul nem jelenik meg. Ilyenkor felbecsülhetetlen, ha legalább konyhanyelven beszélsz, és így egy szótár segítségével már egész jól kimazsolázhatod a Téged érdeklő részeket.

 

  1. Új kultúrákba nyerhetsz bepillantást

 Abban a pillanatban, hogy idegen nyelv tanulására adod a fejed, egy teljesen új világ nyílik ki előtted. A legtöbb tankönyv ugyanis középpontba helyezi az adott nyelvhez tartozó kultúra megismerését, továbbá egy anyanyelvi tanár ugyancsak hiteles és érdekes információforrás.

Számomra mindig is ez volt az egyik legnagyobb vonzereje az angolnak, a franciának, a spanyolnak, sőt, még a németnek is! A nyelven keresztül sokszor úgy éreztem, hogy az adott nép gondolkodásmódjába és szokásaiba is betekintést nyerhetek. Minél több információhoz jutottam, annál éhesebb lettem az újabb és újabb érdekességekre.

  1. Könnyebb kapcsolatteremtés és –tartás, hatékonyabb kommunikáció

 Akadozó, kétértelmű kommunikációval elég nehéz kapcsolatokat létesíteni és ápolni. Ha viszont megfelelően beszéljük az adott nyelvet, akkor mindjárt máshogy tudjuk megértetni magunkat, akár a munkahelyen, akár egy internetes fórumon. Például egy francia főnök nagyon is tudja értékelni, ha az ember franciául próbál vele szót érteni, ahelyett, hogy angolul kellene beszélnie (személyes tapasztalat 😉 ).

Persze az sem utolsó szempont, hogy milyen pontosan és helyesen tudjuk magunkat kifejezni, mert annál hatékonyabbak lehetünk a munkában és annál könnyebben tudjuk a problémákat is megoldani.

  1. Segít, hogy barátokra lelj

 A nyelvtanulás folyamán lehetőséged van hasonló vagy éppen teljesen más érdeklődésű, korosztályú emberekkel megismerkedned. Ez pedig rengeteg lehetőséget rejteget új barátságok kialakítása szempontjából.

Ha pedig már kezdesz a kiszemelt nyelven beszélni, akkor eljött az idő arra, hogy az adott ország vagy országok szülötteivel is felvedd a kapcsolatot. A lehetőségeid tényleg végtelenek. Levelezés, online chat, internetes fórumok, külföldi nyelvtanfolyamok, és Magyarországra érkező külföldiek

 

  1. Segít, hogy megtaláld a szerelmet

 A mai globalizált világban nem kizárt, hogy egy másik nemzet szülöttje képében érkezik el számodra a nagy Ő.

Fesztelenül ismerkedni sokkal könnyebb, ha tudsz kiszemelt pároddal értelmes mondatokat váltani. Oké, elhiszem, hogy a testbeszéd nagy jelentőséggel bír a párkapcsolatok során, de azért a nyelvtudás sem elhanyagolható szempont!

Milyen gyakran érti félre egymást férfi és nő – hát még akkor, ha nem is ugyanazon a nyelven beszélnek! Azzal pedig biztos sikert aratsz a párodnál, ha az anyanyelvén tudsz hozzá szólni és tudsz vele kommunikálni.

 

Ugye már látod, mit értettem az alatt, hogy a nyelvtanulás boldogít? Hozzásegít az életben való boldoguláshoz, emberi kapcsolatok kialakításához és megtartásához: egy szóval ahhoz, hogy igazán élvezni tudd az életet!

forrás: https://www.angolnyelvtanitas.hu/angolnyelvtanitas-blog/9-ok-amiert-a-nyelvtanulas-boldogabba-teszi-az-eletedet?fbclid=IwAR1YcxsTXJZ6vYMPIVeZRj_ugeH7ALQJ35uiIuDcRhUgNh7a4q3rs6NgtW8

Leave a Reply

Your email address will not be published.