A nyelvtanulás nem sprint, hanem maraton

Hogyan maradj kitartó az angol tanulásban, amikor nincs már erőd hozzá

Tudod, hogy kitől lehet a legtöbbet tanulni motiváció terén? A 2. helyezettektől. A második legjobbnak járó cím… nekik nem elég. Ők azok, akik mindent beáldoznak azért, hogy egyszer az ő nyakukba akasszák a legfényesebb érmet.

Itt sietve leszögezném, hogy neked nem kell mindent beáldoznod az angol nyelv megtanulásért. Igazából nagyon keveset kell tenned hozzájuk képest. Viszont ha ez így van, akkor miért hagyja mégis ennyi ember abba a nyelvtanulást?

A legfőbb ok a feladásra, hogy a legtöbben nem magára a nyelvtanulás folyamatára vágyunk.

Egyszerűen csak azt szeretnénk, hogy beszélhessük a nyelvet és ezt minden előnyével élvezhessük. Munkában magabiztosan prezentálni, nyaraláskor pedig kezek és lábak használata nélkül elmagyarázni mit is szeretnénk ebédelni egy étteremben. Erre vágyunk.

Ebből kifolyólag azért, hogy a nyelvtanulás folyamata minél élvezetesebb legyen, érdemes összekötni a tanulást olyan dolgokkal, amik téged érdekelnek és motiválnak.

De mi is az a motiváció?

Ahhoz, hogy ebben a kérdésben közelebb kerüljünk az igazsághoz, érdemes körüljárni ezt a témát.

A motiváció egy olyan felhajtóerő, amelynek a megtalálása nélkül, egy idő után garantáltan feladja az ember. Nem csak a nyelvtanulást, hanem igazából bármit az életében. Az újévi fogadalmak ékes példái ennek. 

Belső motiváció

Az a motivációd, hogy imádsz angolul tanulni? Akkor van számodra egy szuper hírünk. Ennél erősebb motiváció nem létezik! Amikor valamit mindenféle jutalmazás nélkül, csupán magáért az adott dologért szeretünk csinálni, akkor biztosak lehetünk abban, hogy amíg ez az érzés kitart, addig nyílegyenesen haladni fogunk a célunk felé. Viszont mint említettem legtöbbünk nem így van kódolva, ezért ennek hiánya az egyik legfőbb ok a tanulás feladására.

Külső motiváció

Nyelviskolánkban nap, mint nap találkozunk olyan felnőttekkel, akik egy jobb munkalehetőséget szeretnének, és ehhez fejleszteni szeretnék angoltudásukat. Ebben az esetben, ők nem (csak) az angol nyelv szeretetéért tanulnak, hanem a motivációjuk leginkább kívülről fakadt. A jutalomért teszik, az elismerésért, egy jobb pozícióért. Ez a fajta külső motiváció nem rosszabb az elsőnél. Egyszerűen más.

Most kanyarodjunk vissza a bajnokhoz. Ők a tipikus példái annak, hogy a külső motiváció (mindig első lenni, a világ legjobbja lenni) milyen erős lehet. Hiszen azt az adott sportot, mindenféle versenyzés nélkül is űzhetnék, ha valóban csak a sport szeretete hajtaná őket. De nem, ők nyerni akarnak, ők akarják a dicsőséget, mert ez az a jutalom, ami motiválja őket. Akár évtizedeken keresztül. Az emberek nem egyformák. Mindenkinek más a motivációja és ez teljesen rendben van így.

A nyelvtanulás nem sprint, hanem maraton

Az igazi bajnokok türelmesek, és nagyon okosan építik fel a célhoz vezető utat. Egyre nehezedő akadályokkal tűzdelik tele, de közben egy percre sem feledkeznek meg arról, hogy a jutalom mértéke is ezzel arányosan nőjön.

Az út eleje könnyű, ezért ott nincs szükség külön jutalomra a nyelvtanulásnál sem. Ám, amikor az első kudarcok elérnek, ez a motiváció nagyon gyorsan szertefoszlik. Ilyenkor fontos az, hogy elérhető közelségben legyen egy olyan reális cél és jutalom, amelyért érdemes kitartani. Ennek nem kell feltétlenül az angol nyelvhez kötődnie.

Például ha 1 héten keresztül minden nap elolvasol 1 leckét a nyelvkönyvből, akkor utána nyugodtan megjutalmazhatod magad egy mozival. Minden a fantáziádon múlik, a lényeg, hogy jutalmazd magad, hisz ez az egyik legjobb rész!

Találd meg a saját, személyre szabott MIÉRTEDET

Ez a legfontosabb. Tudd, hogy miért szeretnéd elsajátítani az angol nyelvet. Hogy miért jársz üzleti angolra. Mi a célod vele! De vigyázz, mert amennyiben a motivációd nem belülről fakad, akkor az „azért mert meg akarok tanulni angolul” gondolat nem lesz elég motiváció.

Ilyenkor ez történik:

Elkezded. Mint egy gyorsvonat úgy habzsolod a tudást. Az első hétre beteszel napi 3 óra nyelvtanulást, mert a legelején lesz egy nagy hullám, amire felcsücsülsz. Ám amint a hullám hatása véget ér, a tenger elcsendesedik. Örökre.

Miért?

Mert nincs a tenger alatt egy olyan felhajtóerő, amely újra felkorbácsolná a hullámokat! Viszont ha megtalálod a MIÉRTEDET, ami miatt tényleg fontos számodra, hogy megtanulj angolul, akkor biztos lehetsz benne, hogy a hullámzás folyamatos lesz, és a végén partot is érsz.

Forrás: https://angolintezet.hu/

Leave a Reply

Your email address will not be published.